14 noiembrie, 2010


PĂRUL BLOND, CANCER DE PIELE ŞI DEGENERARE MACULARĂ


Melanina, substanţa care dă culoarea părului şi pielii, este secretată în cantităţi mai mici de organismul blondelor. Aşa se explică de ce blondele au şi pielea deschisă la culoare, dar şi ochii verzi sau albaştrii. Problema este că melaninei apără pielea împotriva razelor ultraviolete, iar când substanţa este prezentă în cantităţi mai mici creşte riscul de apariţie a problemelor legate de ultraviolete.

Cea mai periculoasă astfel de afecţiune este, desigur, melanomul sau un alt tip de cancer cutanat. Pentru a se proteja blondele au nevoie de cremă cu factor de protecţie cât mai mare şi trebuie să poarte în permanenţă capul acoperit.

O altă problema cu care se pot confrunta blondele este degenerarea maculară, o afecţiune oculară care se instalează odată cu vârsta şi poate merge până la orbirea completă. Studiile au arătat că degenerarea maculară este mai frecventă la femei, în special la cele cu pielea deschisa la culoare şi cu irisul albastru sau verde. Deşi nu se ştiu foarte multe despre cauzele acestei boli, medicii spun că ar fi şanse să o eviţi dacă ai o alimentaţie bogată în fructe şi legume crude.

PĂRUL ROSCAT, PARKINSON ŞI BOLI VENERICE


Roşcatele sunt cele mai dezavantajate. În general, ele au pielea şi ochii deschişi la culoare, deci riscă aceleaşi boli caracteristice blondelor, dar şi câteva în plus.

În primul rând, studiile au arătat că roşcatele au o viaţă sexuală mai intensă – se pare că într-adevăr roşcatele sunt mai focoase – ceea ce este un lucru bun numai până la un punct. Evident, cine face
sex mai mult, are şanse mai mari să se aleagă cu o boală venerică, aşa că roşcatelor nu ar trebui să le lipsească prezervativele din geantă.


În al doilea rând, roşcatele au un risc mai mare să dezvolte boala Parkinson, dar şi să sufere din cauza unei anestezii care nu a „prins”.


Se pare că părul roşcat a apărut din cauza unei mutaţii genetice la începuturile omenirii. Aceeaşi mutaţie face ca roşcatele – dar şi roscaţii – să fie mai rezistente la anestezii. Studiile spun că cine are părul roşu va necesita cu 20% mai mult anestezic. Dacă te pregăteşti de o vizită la stomatolog, nu uita să-i atragi atenţia asupra acestei probleme.


Mai grav este însă faptul că mutaţia care a creat părul roşcat atinge şi genele responsabile cu declanşarea maladiei Parkinson. Se pare că persoanele cu părul

roşu au şanse cu 90% mai mari să facă această boală. Din fericire, ea ar putea fi evitată printr-un consum mai mare de acid folic.

PĂRUL BRUNET, DEPENDENŢĂ DE TUTUN ŞI CALVIŢIE


Brunetele sunt mai norocoase un pic pentru că problemele asociate cu această culoare de păr nu sunt la fel de grave. Dacă te încadrezi în această categorie, trebuie să ai grijă tocmai de părul tău. Peste jumătate din femeile al căror aspect are de suferit din cuza calviţiei sunt brunete.


Explicaţia este simplă: părul brunet are firele mai groase, deci mai puţine. Dacă o blondă are aproximativ 150.000 de fire de păr, o brunetă are doar 100.000, aşa că la cea din urmă firele care cad lasă la vedere bucăţi de scalp mai mari. Ca să eviţi asta fă-ţi plinul de minerale, în special fier.


În plus, spun specialiştii, printre fumatoare sunt mai multe brunete. Melanina care dă culoarea închisă părului face ca ficatul să metabolizeze mai greu nicotina din ţigări. Iar dacă substanţa rămâne mai mult timp în organismul tău devii dependentă de ea mai rapid. Studiile de laborator au arătat că un aport crescut de vitamina C ajută ficatul să rămână în formă maximă. Dar, desigur, cel mai bine este să nu pui niciodată mâna pe o
ţigară.


În final, o veste bună pentru brunete: bărbaţii nu preferă blondele, aşa cum ne-am obişnuit să credem. Sau poate că le preferă, dar numai pentru aventuri. Când au de gând să se aşeze la casa lor, bărbaţii sunt mai sensibili la farmecele brunetelor fiindcă le văd mai serioase şi de încredere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu